Cohda-KREK

Achtergrond

achtergrond 01Kort gezegd: Cohda is het muzikale samenwerkingsverband van tekstschrijver Hans Lakwijk en componist Sjef van Rooij. Hans zocht voor zijn lerarencabaret op het Jeroen Boschcollege in Den Bosch een muzikaal begeleider. Dat was zijn oud-leerling Sjef bij uitstek. Later schreef Hans revues en toneel, waarbij Sjef de compositie van de liedjes verzorgde. Om deze liedjes ten gehore te brengen en op te nemen zocht het duo zangers. Die werden ad hoc ingezet. Door die uitdrukking om te keren ontstond de naam Cohda. Voor de dialectliedjes ontstond in 2003 een apart groepje: Cohda-KREK.

Naast Sjef en Hans bestond KREK uit: Ruth van der Pol en Marieke Lakwijk (dochters van Hans) en Antonie Bellemakers, die wegens tijdgebrek al gauw plaats moest maken voor Marion Vermelsfoort en Roan Raymakers. In 2006 nam Ellen van der Ven de plaats in van Marion.
Een mooi hoogtepunt was, in 2007, de presentatie van de dialect-cd “In’t kort bestek”. Omdat vaak niet iedereen in de gelegenheid was om mee te doen, wist KREK ook in heel wisselende samenstellingen mooie optredens te verzorgen. Het kwam wel voor, dat Sjef en Hans samen optraden, maar het werd toch pas “KREK” als een van de anderen meedeed.
achtergrond 02Cohda-KREK in Lieshout, 2004
cohda014 350Cohda-KREK bij Effe naar Geffen 2006 Vele optredens zijn er geweest bij evenementen (Effe naor Geffen, dialectenfestival Lieshout, pinksterfeesten Nistelrode), en ook voor KBO's, vrouwengildes en (vrijwilligers van) de Zonnebloem. Niet alleen het publiek genoot van ons, wij genoten ook van het publiek. En als we de kans zagen, dan pakten we flink uit, bij voorbeeld door een loterij te houden met onvermoede prijzen. Kleine verkleedpartijtjes maakten van ons heus geen cabaretgroep, al konden we de mensen meestal wel vermaken. Het is zelfs voorgekomen, dat we engeltjes inhuurden bij een kerstoptreden! Dat kan nu niet meer: daarvoor zijn de kleinkinderen van Hans al wel te groot.    

Op grote podia of in kleine zaaltjes, samen met anderen (we traden o.a. op met Gerard van Maasakkers en Henk Habraken) of alleen, altijd brengt cohda-KREK niet alleen gezelligheid, maar weet vaak ook andere emoties op te roepen dan alleen vrolijkheid.

Helaas moesten, in 2016, Ruth en Marieke vanwege te drukke andere werkzaamheden opzeggen. Met een daverend optreden in het Concertgebouw in Amsterdam sloten de dames hun mooie KREK-periode af.

achtergrond 03Bij de presentatie van "In't kort bestek"
achtergrond 04Cohda-KREK anno 2017 Gelukkig werd al snel in Nel Kanters een aanvulling gevonden. Zij werkte hard om het bestaande repertoire onder de knie te krijgen en slaagde daarin geweldig. Haar komst was ook aanleiding tot het schrijven van nieuwe liedjes. Op 2 april 2017 debuteerde Nel bij het optreden in (haar eigen) Vorstenbosch. Daarmee is Cohda-KREK weer compleet en klaar om op gezellige manier het publiek met mooie, leuke en vrolijke liedjes te vermaken en te ontroeren.